Arancini met eekhoorntjesbrood en mozzarella

M014577_87370-12915_Recette_2016.04_2500
BIJ PICARD:
  • 600 g risotto met parmigiano reggiano
  • 300 g eekhoorntjesbrood in stukjes
  • 2 soeplepels peterselie
  • 1 soeplepel sjalot
BIJ DE KRUIDENIER:
  • 250 g goed uitgelekte mozzarella, in grote blokjes gesneden
  • 2 eieren
  • Paneermeel
  • Extra zuivere olijfolie
  • Frituurolie
  • Zout en peper

Arancini met eekhoorntjesbrood en mozzarella

Voor 6 personen

  • Décongélation : eekhoorntjesbrood
  • Voorbereiding: 20 min
  • Rusten: 5 u
  • Bereiding: 30 min

Fruit de sjalot in een pan met 2 soeplepels olijfolie. Snijd het eekhoorntjesbrood in kleine stukjes en voeg ze bij de sjalot zodra die goudgeel kleurt. Laat ongeveer 6 minuten op een matig vuurtje bakken terwijl je af en toe roert. Neem de pan van het vuur en voeg er de peterselie aan toe en breng op smaak met peper en zout.

Doe de risotto in een kookpot en laat 11 min garen op een matig vuur terwijl je regelmatig roert. Neem de pot van het vuur en voeg er het eekhoorntjesbrood bij. Doe de risotto vervolgens in een rechthoekige schaal en bedek met vershoudfolie. Zet de bereiding minstens 5 u in de koelkast (of de hele nacht) zodat de risotto goed opstijft.

Om de arancini te maken, klop de eieren in een diep bord en schud wat paneermeel in een plat bord. Verdeel de gekoelde risotto in vierkantjes van 7 cm en rol er bollen van met natte handen (om het plakken tegen te gaan). Maak een gat in de bollen en steek een stuk mozarella in het midden van elke risottobol. Sluit de bollen weer met wat rijst en rol ze vervolgens eerst in het ei en nadien in het paneermeel.

 

Verhit genoeg frituurolie in een hoge kookpot om de risottobollen erin onder te dompelen. Leg 4 arancini voorzichtig in de frituurolie en laat ze goudbruin bakken op een matig vuurtje terwijl je ze regelmatig omdraait. Laat ze nadien goed uitdruipen op wat keukenrol en strooi er wat zout over. Herhaal dit proces met de rest van de arancini en dien ze warm op.

Tip: arancini zijn het lekkerst als ze net gefrituurd zijn (dan hebben ze een gesmolten hart van mozzarella) maar je kunt ze eventueel ook op voorhand frituren en ze voor het serveren 10 minuten opwarmen in een voorverwarmde oven op 160°C (ovenstand 5).