Siciliaanse sardienenballetjes

M014570_19190_Recette_2016.04_2500
BIJ PICARD:
  • 500 g sardinefilets
  • 1 soeplepel munt
  • 1 soeplepel basilicum
BIJ DE KRUIDENIER:
  • 180 g paneermeel
  • 50 g geraspte parmezaan
  • 1 volledig ei
  • 1 onbehandelde citroen
  • Frituurolie (arachide…)
  • Peper, zout

Siciliaanse sardienenballetjes

Voor 6 personen (ongeveer 30 stuks)

  • Ontdooien: sardinefilets
  • Voorbereiding : 20 min
  • Bereiding: 20 min

Spoel de sardinefilets even onder koud water en laat ze ontdooien. Verwijder het centrale deel, haal de filets van elkaar en snijd ze in blokjes.

Doe de sardines in een de kom samen met 80 g paneermeel, de kruiden, de parmezaan, de citroenzeste en voeg vervolgens het ei en 1 soeplepel water toe. Mix het geheel voorzichtig tot je een homogene massa krijgt. Als de mengeling nog te vochtig is, voeg dan wat meer paneermeel toe. Breng op smaak met zout en peper.

Schud de rest van het paneermeel op een bord. Bevochtig je handen, rol balletjes ter grootte van een walnoot en rol ze in het paneermeel.

Verhit een bodem olijfolie in een pan. Dompel de balletjes onder in de pruttelende olie (zodra er zich kleine belletjes vormen). Zet het vuur wat lager en roer regelmatig terwijl de balletjes bruin bakken. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met een snuifje zout. Herhaal dit met de rest van de balletjes. Serveer warm of lauw met een beetje citroensap.

Tip: Voeg 1 koffielepel gedroogde rozijnen toe aan de mengeling (voor of na het mixen).